Clynelish - en perle!

More
16 years 5 months ago #58 by Kim_M
Clynelish - en perle! was created by Kim_M
Jeg brokkede mig i et tidligere indlæg over, at ingen her på Whiskynyt, tog fat I at debattere andet end Islay whisky\'er, så nu må jeg hellere være forgangsmand. Som svar på mit indlæg \"Skam jer...\", svarede Al Jones:

...Der er heldigvis en del gode bud på en kraftig, kompleks whisky der ikke drukner i røg, tjær og jod. Brora, Clynelish, Talisker, f.eks., og flere uafhængige Highland Park varianter.
...
Al Jones

Her er jeg helt enig: \"Clynelish er rigtig lækker!\" En sjov detalje i forhold til Al\'s indlæg er, at Brora og Clynelish faktisk er \"det samme\" destilleri. Var du klar over det, Al? Brora blev kun produceret indtil 1983, hvor det gamle destillery blev lukket ned, og produktionen blev flyttet over på den anden siden af gaden. Siden har de kun produceret Clynelish. Historien er længere end som så, men det korte af det lange er, at Clynelish er en rigtig lækker malt. Jeg har smagt UDs 14yo standard, som er OK, men enkelt gang har jeg hos James T. (redaktøren for scotchwhisky.com) smagt en lille prøve af noget cask strength Clynelish fra 1983. Det var absolut noget af det ypperligste jeg nogensinde har drukket :P Nam, nam! Den aften fik vi også en masse andre specielle drammer, men Clynelish\'en var min favorit.

Hvad er jeres erfaringer med Clynelish? Hvilke aftapninger har I været heldige med? Det er jo rart, at have noget at kigge efter ;)

Kim M.

--
Kim M.

Please Log på or Create an account to join the conversation.

  • Anonym
  • Visitor
  • Visitor
16 years 5 months ago #251 by Anonym
Replied by Anonym on topic Clynelish - en perle!
Clynelish/Brora historien er meget sjovere og mærkeligere end du refererer.

Clynelish var eneste destilleri i byen Brora fra 1819-1968. Man ville udvide, men der var kun plads på den anden side af vejen. Derfor lavede man et nyt anlæg med en rørledning under vejen som forbindelse.

Det gamle anlæg blev døbt Clynelish 1 og det nye Clynelish 2. Men så kom de skotske myndigheder og vurderede at der var tale om to adskilte destillerier og så måtte man ikke have rørforbindelsen eller navneligheden.

Rørledningen gjorde det umuligt at kontrollere hvor produktionen kom fra, hvis man ville kalde noget single malt. Navneligheden var egnet til at skabe forvekslingen mellem de to destillerier.

Rørledningen blev straks fjernet og hvad angår navnene, gjorde ejerne noget ubegribeligt: De omdøber det gamle anlæg til Brora og giver navnet Clynelish til det nye anlæg!

Altså, når du drikker Clynelish, så er det fra et destilleri opført sidst i 1960\'erne. Når du drikker Brora, så er det fra Clynelish destilleriet bygget 1819.

Der var produktion begge steder frem til 1983, da man lukkede Brora.

De få tilgængelige tønder Brora som de uafhængige har fået fingre går til pæne priser, men ligesom Port Ellen, en anden glorværdig \"silent still,\" så er de alle pengene værd.

Jeg har i øjeblikket Brora 24 år, 56,1% cask strength, destilleret 1977, Rare Malts Selection. En forrygende orkan af himmel og hav.

Fra Clynelish er jeg i gang med en 13 års, 56,1% cask strength, destilleret 1989, Adelphi. Lidt mildere, mere \"Orkney\" end \"Islay.\"


Al Jones

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
16 years 4 months ago #254 by Kim_M
Replied by Kim_M on topic Clynelish - en perle!
Tak for dit indlæg Al. Du kendte altså hele historien! Jeg var glad for, at JEG også lige fik nogle flere detaljer at vide. Det med rørledningen under vejen vidste jeg faktisk ikke engang :D

Jeg vil gerne yderligere uddybe med endnu en lille historie om Brora/Clynelish: \"Efter lukningen af det gamle destilleri (Brora) lå bygnigerne øde hen, bortset fra varehusene der forblev i brug. I de efterfølgende år var \'Englenes Andel\' alarmerende høj. Årsagen hertil forblev et mysterie en rum tid, indtil man en dag opdagede en gruppe mænd, der var trængt ind i varehuset. De havde simpelthen hemmeligt gravet sig frem og lavet en underjordisk tunnel for at få adgang til nogle dejlige drammer.\" ;)

Kim M.

--
Kim M.
Attachments:

Please Log på or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.084 seconds