En supernova i tørv – og en Ardbeg-Danmarkspremiere

More
14 years 6 months ago #19061 by hrlarsen
Til tonerne af sækkepibe indtog det skotske destilleri Ardbeg onsdag d. 23. september Greve medborgerhus. Med en Danmarkspremiere på Ardbeg Corryvreckan i vente (og fire andre store smagsoplevelser) var 60 veloplagte deltagere, folk i alle aldre og fra såvel Greve som Malmø, mødt op til en whiskysmagning ud over det sædvanlige. Det var Borgstrøm Vinhandel www.borgstroem-vinhandel.dk/ i Greve (Midtby) Centeret som stod for smagningen, og det var alt andet end kedeligt.

Det er jo sundt, skidtet
I som færdes på whiskynyt.dk i forvejen, ved jo godt det her. For mange andre er det måske knapt så indlysende, at whisky er en sund og helserig drik. I hvert fald hvis man måler på indholdet af nyttige stoffer, lavt fedtindhold og den slags. Der var ingen tvivl om, at en del af deltagerne udmærket var klar over det på forhånd. Mere end fem havde ligefrem besøgt destilleriet Ardbeg på øen Islay i Skotland; fem var medlemmer af Ardbegs web-community som ikke blot er legendarisk stort, men som også hos Ardbeg har en stor rolle at spille hvad angår navngivning af nye whiskyer, tapninger etc.

Fra Ardbeg kom evangelist Davina Small som hvad både viden, dedikation og fortælleglæde angik var alt andet end lille. Davina fortalte om historien for whiskytapning på Islay og ikke mindst Ardbeg, øens 2. mindste destilleri, og hun gennemgik smagningens fem vidt forskellige whiskyer.

Fem røgede fra kassen
Whiskyer fra Ardbeg er flere gange kåret som verdens bedste, senest i 2008 og 2009.
Er man til røget whisky med højt (højt) tørveindhold, er det på ingen måde overraskende.
De fem whiskyer som vi fik at smage, var meget forskellige. Den første var klassikeren, Ardbeg 10 yrs., som er en udtalt røget, men samtidig harmonisk og venlig whisky; derpå fulgte Blasda (gællisk for sød og mild), en whisky som Ardbeg betragter som en Islay-aperitif. Tredje smagning var Still Young, en 8 år gammel tapning fra 2006 som kun findes i et begrænset antal flasker og som i den grad er både fyrig og utilpasset. Selv med vand. I den fjerde whisky, Corryvreckan, er det overvejende indtryk smagen af tørv, salt og den unikke Ardbeg-røg. Corryvreckan er navnet på Europas største naturlige strømhvirvel i farvandet mellem Islay og øen Scarba "“ både farvand og whisky på én gang lokker og skræmmer. Corryvreckan er netop nu lanceret til markedet, og det var således første gang nogensinde at en Ardbegwhisky har Danmarkspremiere ved en smagning i Greve. (Men forhåbentlig ikke sidste ...)
Smagningens sidste kombattant var den lige så markante Supernova. English toffee "“ blød engelsk karamel "“ dyppet i stærk rød chilli og rullet i tobak, værsågod. En whisky med høj alkoholprocent og den mest tørveholdige whisky nogensinde fra Ardbeg.

Meet the Ardbegians
Destilleriet Ardbeg var i 1980'erne truet af lukning, men blev reddet. I dag eksisterer destilleriet og er fortsat øens 2. mindste "“ til gengæld har Ardbeg en fanskare som rækker langt ud over andre destilleriers. For at bygge bro og øge trofastheden hos sine kunder og fans, er et helt Ardbeg-community bygget op hvor brugere ikke blot følger med, men bruges af destilleriet i lancering og navngivning. The Ardbegians som fans af Ardbeg kaldes, sørger for støtte og opbakning. Da Supernova for nylig blev introduceret, blev mere end 1500 flasker solgt via Ardbegs webcommunity "“ i løbet af en time. Og til dette aftenarrangement i Greve kom disse typer helt fra Malmø for at være med.

Når kendere falder i svime over en smag af frisklagt asfalt, vækker det associationer til whiskyentusiaster liggende med tungen mod vejbelægningen. For sande Ardbegians er dette naturligvis en vittighed "“ her er man ikke et sekund i tvivl om hvilken af Ardbegs mange whiskyvarianter som giver præcis den smag af asfalt-tjære-røg-saltvand-mose-... som man hver især ynder.
Her drikker man ikke Ardbeg for sjov, men for livet.

Please Log på or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.211 seconds