Edradour besøg

More
20 years 6 months ago #598 by jones
Edradour besøg was created by jones
Akademi-rejse: tur-noter 9 (sidste indlæg)

Edradour

Vi får absolut turens mest "professionelle" modtagelse hos Edradour i deres ventesal hvor turisterne stiller sig i kø for at besøge destilleriet som markedsføres som Skotlands mindste og som sandsynligvis er verdens mindste (lovlige) destilleri.

At Edradour satser stort på turisme kan aflæses af fordelingen af personalet: 14 mand til rundvisninger/butik og kun tre mand i produktionen.

De almindelige rundvisninger ledes af pensionister i kilt, og det er en af disse omvandrende klicheer som fører os fra ventesalen til deres AV-rum/bar, hvor vi ser en kort, nøgtern film om destilleriet, mens der serveres Edradour 10 år.

Efter filmen overtages vores hold heldigvis af destillerichef Iain Henderson som kom til Edradour i forbindelse med Signatorys overtagelse af stedet for et lille års tid siden efter tvangspensionering fra Laphroaig. Gennem 34 år i branchen har Iain Henderson arbejdet på 14 destillerier og som ingeniør har han en særlig faglig indsigt i forhold til branchens mange selvlærte talenter.

Mens han beretter om stedets historie, nyder vi en anden Edradour 10 år fra Signatory Unchill-filtered serien skarpt efterfulgt af Edradour Natural Cask Strength (13 år).

På loftet over baren findes et beskedent rum som Henderson med et undskyldende smil kalder deres "museum" med aflagt udstyr fra husets lange historie og udstilling af nøgleprodukter gennem tiden. Her står bl.a. et gammelt spirit safe som ifølge Iain aldrig har været i brug, selv om sådant et apparat repræsenterer en investering på mindst 30.000 pund.

Museumsstemningen fortsætter i høj grad ved gennemgang af prodktionsanlægget. I tidligere tider brugte destillerierne et primitivt køleagregat kaldet en Morton refrigerator til afkøling af de nybryggede "low wines." Edradour anvender branchens sidste Morton refrigerator og Iain bedyrer at den forbliver i tjenesten indtil den falder fra hinanden.

Edradour har Skotlands mindste stills, faktisk de mindste som loven tillader. Iain fortæller at der blev lovgivet på dette område for at forhindre ulovlige destillerier med små stills som kunne skjules for tolderne.

Enkle, low-tech løsninger ses overalt på Edradour. Nydestillat afkøles ved at løbe en tur udenfor stillbygningen i rør som går gennem gamle cementkar fyldt med køligt vand fra floden.

Før den fyldes på fad reduceres nydestillat til 63,5%, et tal som vi efterhånden genkender fra de tidligere destilleribesøg. Iain Henderson forklarer at 63,5% er den optimal alkoholstyrke til fadlagring af whisky, fordi modningen forsinkes ved lavere eller højere styrke. Han kommer dog ikke nærmere ind på hvorfor det skulle være tilfældet.

Edradour fremstiller 90.000 liter om året, svarende til påfyldning af kun 15 tønder om ugen. Da man her regner med et fordampningstab (angel’s share) på ialt 25% i løbet af ti års lagring, giver det kun godt 11 tønder om ugen til aftapning.

Turen slutter i butikken med et komplet udvalg af Edradour varianter og en del Signatory, fortrinsvis fra den dyre ende. Når jeg spørger Iain om hvordan den 11-årige Edradour Straight from the Cask er i forhold til den 13-årige Natural Cask Strength, knapper han beredvilligt en flaske op, så vi selv kan smage.

Som det allersidste overlevende af Perthshire-områdets mange beskedne landbrugsdestillerier, har Edradour ikke vidtløftige ambitioner om vækst og markedsandele. Under ejerskab af den uafhængige aftapper Signatory stilles der slet ikke de sædvanlige krav til rentabilitet. Man vil bare blive ved med at lave et godt og eksklusivt produkt.

Al Jones

Please Log på or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.148 seconds