Bowmore besøg

More
20 years 6 months ago #586 by jones
Bowmore besøg was created by jones
Akademi-rejse: tur-noter 6

Bowmore besøg

Efter et besøg i Bowmores flotte butik med fristende tilbud på diverse sjældne, kostbare årgangsaftapninger med fuldt udstyr – trækasse, karaffel, m.m., bliver vi modtaget hjerteligt af distillerichef Ian McPherson, kaldet ”Percy.”

Percys begejstring er ligefrem smitsom, mens han fører os gennem Bowmores tætte produktionsanlæg, det eneste destilleri som er indrettet til at tage imod kørestolsbrugere.

Spildvarme fra produktionen opvarmer en swimming pool som stilles til rådighed for lokalsamfundet. Sidste år vandt Bowmore en britisk miljøpris for deres energibesparelser.

I lighed med alle Islay destillerier samt Jura benytter Bowmore Port Ellen malteriet som leverandør af byg tørret og røget til deres specifikationer. Bowmore opretholder selv et mindre manuelt malteri i den helt gammeldags stil som dækker ca. 15% af deres forbrug.

Med 12 ansatte destilleres 1,8 millioner liter årligt med et udbytte på 415 liter per tons byg ved 68,8%. Det nuværende anlæg kan klare 3 millioner liter per år, hvis efterspørgslen kommer.

Bygkorn lægges i vand i 12 timer i en 7 tons beholder indtil kornets vandindhold er steget fra 12% til 40-46%. Efter spiring tørres kornet over tørv for et fenolindhold på 20-25 milliontedele.

Der brygges på 8 tons korn og 27.000 liter vand ved hver produktion. Husets 6 washbacks er alle opkaldte efter ejerne af destilleriet gennem tiden. Historien melder intet om hvad man har tænkt sig at gøre næste gang der kommer ejerskifte.

Efter en tur gennem en af de to wash stills er alkoholindholdet oppe på 27%. Efter spirit stills bevares et middle cut fra 74 – 61,5%. Resultatet, med et gennemsnitsalkoholindhold på 69%, reduceres med vand til 63,5% inden fadpåfyldning.

Percy anslår at Bowmore har ca. 27.000 fade på lager med de ældste fra 1957.

På vores vej gennem destilleriet når vi at smage mask, nydestillat, årgang 1995 fra 1. gangs Oloroso sherry fad, 1964 fra 2. gangs Oloroso fad samt en 1989 fra bourbonfad.

Percy overlader os til sidst glade og tilfredse med et glas Bowmore 12 i hånden til forevisning af en kort film om destilleriet. Ikke engang filmens højstemte poesibog sprogbrug kan rokke ved det positive indtryk af en yderst seriøs virksomhed.

Torsdagen har indtil videre været forrygende, men efter Ardbeg og Bowmore skal vi nu skynde os til Bruichladdich. Alle har dog efterhånden indset at vi ikke når Laphroaig og Port Ellen malteriet på denne tætpakkede dag.

Al Jones

Please Log på or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.109 seconds