Glengyle besøg

More
20 years 6 months ago #581 by jones
Glengyle besøg was created by jones
Akademi-rejse: tur-noter 4

Glengyle besøg

Da vi er færdige på Springbank bliver vi af destillerichef Frank McHardy ført ca. 400 meter hen ad Glebe Street til de bygninger der engang (1873-1925) havde huset Glengyle destilleriet og som snart kommer til at fremstille whisky igen med produktionsstart planlagt til 12. marts 2004. Det oprindelige Glengyle blev oprettet af William Mitchell, så det er vel passende at det er Mitchell familien som ejer Springbank som sætter lys i vinduerne hos Glengyle igen.

På vej til Glengyle byggepladsen, fortæller Frank McHardy at det havde været et hårdt slag for Springbank da Scotch Whisky Association slettede Campbeltown som officiel whiskyregion i 1994 med den begrundelse at der kun var to aktive destillerier, Springbank og Glen Scotia, tilbage i området. Genopbygningen af Glengyle og skabelsen af nye Springbank mærker som Longrow og den kommende Hazelburn er altså også en del af kampen for at få Campbeltown tilbage på whiskykortet som selvstændig region.

De originale bygninger og diverse tilbygninger har i de mellemliggende år været anvendt til meget forskelligt, senest et foderstoffirma, men alle tilbygninger fra de seneste næsten 80 år fjernes, så kun de oprindelige Glengyle bygninger bliver stående.

Der er ikke meget ved byggepladsen der signalerer destilleri. I en stor hal står der kun et par gamle stills hentet fra Ben Wyvis hvor Frank McHardy slog sine folder i perioden 1953-1966 og et andet sted nye mash tuns af stål gabende tomme.

Der er bestilt 2 styk washbacks af Oregon pine på 30.000 liter hver, men de installeres ikke før de skal bruges, så træet ikke når at udtørre.

Om selve whiskyen, kunne McHardy fortælle at man agter at anvende samme tørvemængde som ved Springbank, d.v.s. ca. 25 milliontedele og en 2 1/2 gangs destillation (spiritus destilleret 2 gange blandes med spiritus destilleret 3 gange).

Der lægges forsigtigt ud. Glengyle vil kun destillere i tre måneder det første år. Når den færdige vare er klar til salg om ca. 10 år bliver det dog ikke som Glengyle, da navnet ejes af Loch Lomond destilleriet som markedsfører en populær blend især i Frankrig under det navn. De ville godt sælge navnet til Springbank, men prisen var, ifølge McHardy, helt urimelig.

Derfor skal whisky fra Glengyle markedsføres under navnet Kilkerran (Church of St. Kerran) efter en kirke som har ligget på stedet.

For at skaffe lidt kapital og også lidt omtale af Glengyle, har man allerede sat til salg flasker fra de første 6 tønder som bliver produceret. Der bliver tale om 6 forskellige fadtyper, bourbon, sherry, m.fl. Man kan forudebestille et sæt med 6 flasker (een fra hvert fad) for £1.000 eller 1 flaske fra fad efter eget valg for £200. Interesserede kan bare kontakte Springbank.

Al Jones

Please Log på or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.120 seconds