Ivars Islaysild
4-5 spekesildfileter
1-2 løk
1 dl vann
¾ dl eddik
¾ dl sukker
¾ dl Islaywhisky (f.eks. Laphroaig)
15 pepperkorn
8 allehånde
Knus krydderet i en morter. Kok opp eddik, sukker, vann og krydder. Avkjøl laken og tilsett whiskyen. Skjær sild og løk i små biter . Bland godt, legg i en krukke og hell laken over. La silden trekke et par dager.
Det er mulig å variere silderetten med å benytte en liten rød chili i tillegg. Denne skal skjæres i svært tynne ringer.
Server sammen med pumpernikkel eller dansk rugbrød, et glass øl og et glass av din favoritt Islaywhisky.
Lykke til!
Ivar A
Norsk Maltwhiskylag ( www.nmwl.no )
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Din opskrift lyder forjættende og er programsat til en wisky/gourmet-weekend med vennerne om to uger. Jeg skal lige have på det rene: er spegesild saltede, eller kan man bruge ferske fileter?4-5 spekesildfileter
Venlig hilsen
Kurt
Venlig hilsen
Kurt "Towle"
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Spegesild:
2 kg ferske sild, 1/2 kg groft salt, 2 spsk sukker.
Trækketid ca. 3 uger.
Rens sildene, men lad sildene beholde hoved, skind og finner. Sildene skal ikke skylles.
Bland salt og sukker. Læg et lag af blandingen i en krukke. Læg sildene lagvis med sukkerblandingen og slut af med salt. Læg et let pres på, så sildene holdes under saltet. Stil sildene koldt ca. 3 uger. Hvis der efter et par dages forløb endnu ikke er dannet lage nok, overhældes sildene med kogt, kold saltlage af 350 g salt pr. l vand. Sørg hele tiden for at sildene er helt dækket af lagen og at de opbevares koldt, dvs. under 10 grd.. De færdige spegesild udvandes 1/2-1 døgn i koldt vand inden vidre tilberedning.
God fornøjelse

Frank
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Tænkte det nok.Det er saltede sild.
Det kan jeg desværre ikke nå til denne gang, men når vi flytter til et nyt sted og et nyt liv hen over foråret/sommeren og gastronomien får en mere fremtrædende plads, vil jeg afgjort bruge dine anvisningerTrækketid ca. 3 uger.

Slaintede sild
Kurt
Venlig hilsen
Kurt "Towle"
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Det er fint hvis noen har lyst til å prøve denne oppskriften. Frank har helt rett: Spekesild er saltet sild.
I Norge er det mere vanlig å benytte saltet sild til silderetter enn fersk sild. I butikkene i kan vi kjøpe fileter av både spekesild (vanlig saltet ref oppskrift til Frank) eller kryddersild (saltet sild med litt sukker, pepper og diverse krydder). Kryddersilden blir litt mildere i smaken. Til denne oppskriften egner spekesild seg best.
Jeg har laget denne retten også med Caol Ila Cask Strength, men jeg synes den ble best med Laphroaig.
Lykke til. Jeg kan også anbefale forumområdet whiskyoppskrifter hos Norsk Maltwhiskylag, der det er flere oppskrifter med whisky: www.nmwl.no/forum .
Ivar A
Norsk Maltwhiskylag ( www.nmwl.no )
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Det var et bra link. Hvalfileter marineret i Highland Park stinker af succesLykke til. Jeg kan også anbefale forumområdet whiskyoppskrifter hos Norsk Maltwhiskylag, der det er flere oppskrifter med whisky: www.nmwl.no/forum .

Rapport over Islay-sildene følger om 2 uger.
Venlig hilsen
Kurt
Venlig hilsen
Kurt "Towle"
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- JimTaggart
-
- Offline
- Platinum Member
-
- Posts: 370
- Thank you received: 5
Det kan jeg desværre ikke nå til denne gang, men når vi flytter til et nyt sted og et nyt liv hen over foråret/sommeren og gastronomien får en mere fremtrædende plads, vil jeg afgjort bruge dine anvisninger
Hej Kurt. Hvor i Skotland skal I bo?

Held og lykke med sildene.
Venlig hilsen
Lars
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Hvalfileter marineret i Highland Park stinker af succes . Og så er der jo den fordel, at der ikke er så mange små ben i en hval som i en sild.
Vi nordmenn er jo noen barbarer

En av ulempene med sild er rensing, for å få fjernet ben. Jeg jukser og kjøper ferdig filetert. Veldig lurt så slipper jeg den jobben.
Ivar A
Norsk Maltwhiskylag ( www.nmwl.no )
Please Log på or Create an account to join the conversation.

Har lige lagt sildene i saltlage.... så venter vi i 3 uger

Glæder mig til at smage dem

Please Log på or Create an account to join the conversation.