- Posts: 6
- Thank you received: 0
Fadlagring af flasker igen?
Er der nogen her som har erfaringer med at komme indholdet fra flasker over på et meget lille fad for at det kan blive ældre? Bliver det ældre? Altså kan man gøre en 14års til en 21års?
Min ide var at hælde noget 46% whisky på et fad af denne størrelse:
www.wineandbarrels.com/product.asp?product=56
Der er jo selvfølgelig ingen garanti for at whiskyen bliver bedre men jeg synes det ku være sjovt at prøve.
Mvh Lloyd
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Først vekommen til whiskynyt.dk
Her et billede fra mit skur (også kaldet warehouse no. 1

Det må gi' ca. 3 ½ års erfaring med den slags - Og ja, det er sjovt

Slainte
Jørn - Fredericia
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Jeg har lidt erfaring med emnet, jeg har et par fade fra samme firma, de er meget lækre.
Min erfaring er at fyldestanden i fadet skal være så højt som muligt for at modningen ikke skal gå for hurtigt, træoverfladen pr. liter bliver meget større i et lille fad så whiskyen kan hurtigt få for meget træsmag især i helt nye fade.
Jeg mættede mine fade med noget hæderligt sherry inden jeg fyldte whisky på.
Første fad tog jeg en whisky som efter min smag var udrikkelig og efter 5 måneder havde den taget så meget smag af fad og sherry at jeg hældet den tilbage på flasken, men det var også kun 0,7 l. på et 3 l. fad = meget ilt og overflade.
Andet fad blev fyldt helt op med New Make og det har nu ligget i 8 måneder og begynder at have karakter af whisky så den når ikke at få 3 år på fad men nok kun halvandet år, det vil sige at det ikke når at blive rigtigt whisky, men smagen fejler ikke noget.
Tredie fad er et living cask, det vil sige at det står fremme og så hælder jeg sjater der er blevet lidt kedelige på samt hvis jeg har været uheldig med en flaske jeg ikke syntes om kommer den i fadet, hvis jeg syntes indholdet mangler lidt kant juster jeg med lidt røg eller sherry. Det er meget hyggeligt lige at gå hen og åbne for hanen og skænke sig en lille dram.
Vigtigst af alt er nok at smage på indholdet i fadet med jævne mellemrum så det ikke ødelægger mere end det gavner, men det er jo et luksusproblem.
Din forhåbning om at lave en 14 års til en 21 års er nok lidt optimistiskt men lige meget hvad er det jo altid sjovt at eksperimentere.
God fornøjelse.
Claus.
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Tak for jeres indlæg, så blev jeg det klogere

Jørn: har du mættet din fade inden brug? og hvad har du hældt på dem efterfølgende?
Claus: har du fyldt dine fade helt op med sherry? og hvorlænge tog det at mætte dem?
Hva er det for noget New Make som du har hældt på?
Jeg kan godt se at det bliver svært at få en 14års til at blive til en 21års men indtil videre
vil jeg da forsøge mig lidt frem. Beklager de mange spørgsmål men jeres svar gir flere spørgsmål

Mvh Flemming
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Du skal ikke undskylde for dine spørgsmål, det er jo det der gør dette forum bedre end så mange andre, at man kan hjælpe hinanden og øse af sine erfaringer.
Jeg fyldte fadene helt op med sherry og tappede det af efter et halvt år, om de var helt mættet ved jeg ikke men fadene har taget så meget smag af sherry at det kan give smag til whiskyen. Sherryen har jeg gemt for at hælde det tilbage på et fad, hvis jeg i en periode ikke har noget whisky der skal lagres (hvis ikke det er drukket i mellemtiden) så fadet holdes fugtigt hele tiden.
Det er noget hjemmedestileret new make der er på fadet, et forsøg på at lave en røget whisky, men selv om det fad også er helt fyldt går modningen meget hurtigt.
Du har helt ret i at det bare er at prøve sig frem, for det er jo det der gør det sjov, hvis der var en opskrift blev det for nemt.
Claus.
Please Log på or Create an account to join the conversation.
De helt små giver efter min mening kun ekstra egssmag til whiskyen, det går for hurtigt, så brug lidt større fade. De fade der henvises til er helt ok, men man kan købe billigere fade, de er dog kun egnet til pynt.
En spændende tanke er et 10 liters fad, som er gennemvæddet af Sherry, hvorefter man fylder 14 flasker Grants eller andre bedre blended i. Efter 1-2 år står du med en glimrende whisky til - måske 9 liter (efter smagsprøver) til ca. 2.500 kr.
Hilsen
Jens-Erik
Please Log på or Create an account to join the conversation.

Har købt et 3L fad (der kan være 3,6L i) og har fyldt den med det billigste
sherry Føtex havde.
Har fundet en leverandør af fade i det midtjyske:
www.hjemmeproduktion.dk/shop/vin ... -34c1.html
Alt efter hvor længe jeg kan vente....(ik længe

skal der hældes div rester som naboen & jeg har liggende, mere om det senere
Mvh Flemming
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- DanielChristensen
-
- Offline
- Platinum Member
-
- Posts: 342
- Thank you received: 7
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- DanielChristensen
-
- Offline
- Platinum Member
-
- Posts: 342
- Thank you received: 7
Og hvis man efterfølgende så fylder det op med sjatter og whisky man ikke bryder sig om osv, hvor lang tid kan det så stå før det bliver 'dårligt' (hvis det ellers kan det)??
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- Nemesis1972
- Offline
- Premium Member
-
Vi vil nok være 2 om projektet, så jeg kom til at overveje om man skulle købe 2 x 5 L tønder.
Kunne man købe 5L sherry og fylde det på et fad, hvor den trækker i 1 år for derefter at fylde 5L whisky som har været på en rå egetræs tønde i et år over i den tønde som har været fyldt med sherry.
Hvor stærk en whisky vil i anbefale, der skal vel være lidt procenter i den hvis den skal kunne tåle at står i 4-5 år.
Er der nogen der har et bud på en go whisky til projektet?
Måske kunne man bruge en Finlaggen 58% til 199kr

Eller en Glenfarclas 105 60% 1L til 249kr.
Skal den ikke stå hvor der er svingninger i temperaturen?
Mvh Klaus
Please Log på or Create an account to join the conversation.

- Jeg kan absolut ikke anbefale at fylde whisky på rå eg i en 5 liters tønde. Der sker ting og sager og "produktet" bliver meget påvirket af det friske træ. Altså først modning
- Jeg har modnet med sherry i 8-9 måneder og tønden "drak" 1 ½ fl. sherry og tog næsten 400 gram på i vægt.
- Jeg har brugt mørk sød sherry (Oloroso, Cream, Walnut Brown) - Kan jeg bedre lide end de lyse, tørre typer - Fino mv.
- Der fordamper meget og min bedste erfaring er med CS Whisky. Har også gode opleverlser med Ardbeg 10 på 46 %.
- Finlaggan CS bliver nævnt - Den har en kammerat brugt med super resultat. Jeg ville derimod ikke bruge en sherrybombe som Glenfarclas 105 - Den har vist fået det sherry den har brug for

- Mine tønder står i et uisoleret skur, så alle temperaturudsvingninger er en del af processen.
- Nogle bruger f.eks en 5 liters tønde til slatter - Det gør jeg ikke. Hvis man bliver spurgt, så er det altså rart at kunne sige at det er den og den whisky, der har efterlagret i så og så lang tid. Og man kan sammenligne med originalen - F.eks har jeg overrasket mange med sammenligning af Ardbeg 10 før og efter. Og man kan gentage et projekt, hvis det har været en succes. Det med slatter bliver i bog lidt "kønsløst" og heldigvis fortjener de fleste flasker jeg køber at blive drukket som de er

- Slutteligt vil jeg sige, at man ikke laver 5 liter billig blend om til 95 jim Murray point ved at putte det i en 5 liters tønde i et ½ år. Som med så meget andet, så er råvarens kvalitet en stor del af succesen

Men alt-i-alt en "hobby" som er sjov og lærerig - Håber I kunne bruge mine erfaringer til et eller andet !
God weekend, der for mig starter med whiskysmagning i Fredericia Whisky & Golf Society

Slainte
Jørn - Fredericia
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Nej, det klarer han fint selv - hvis ellers checken er stor nokSlutteligt vil jeg sige, at man ikke laver 5 liter billig blend om til 95 jim Murray point


God smagning!
"A fool and his money are soon parted"
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Hilsen
Jens-Erik
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Den tabte vel omkring 3-4 % og så bliver den kedelig og mister bid.
Så enig med Jens-Erik.
Slainte
Jørn - Fredericia
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- DanielChristensen
-
- Offline
- Platinum Member
-
- Posts: 342
- Thank you received: 7
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- Nemesis1972
- Offline
- Premium Member
-
Er der nogen der har prøvet at få dem ristet inden i, inden de modner whisky i dem?
MVH
Klaus
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Sakset fra linket i første indlæg i denne debat:
Beskrivelse:
Tønden er ristet som de større tønder (medium) og er træet er ikke parafinbelagt som vores serveringstønder. Den er derfor velegnet til egentlig fadlagring.
Slainte
Jørn - Fredericia
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Jeg har meget gode erfaringer med at handle hos www.wineandbarrels.com/Kender i andre sider hvor man kan købe tønder?
Hvis du får lyst til en køretur kan jeg varmt anbefale at køre til deres butik i Espergærde, der står en sød og yderst kompetent Portugisisk pige der ved meget om fadlagring fra portvin, men disse erfaringer kan også bruges til whisky.
God fornyjelse.
Claus.
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- Nemesis1972
- Offline
- Premium Member
-
Der kunne være ca 5,4 L i den.
Pris for tønden + sherry ( 975+350) 1325kr
Please Log på or Create an account to join the conversation.

God fornøjelse med projektet.
Hvis du vil have nogle samples af mine forskellige eksperimenter, så siger du bare til. Det kunne måske give lidt inspiration og et hint om hvilken vej du vil gå ....
Slainte
Jørn - Fredericia
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- Nemesis1972
- Offline
- Premium Member
-
Jeg er MEGET interesseret i lidt samples. Kunne sikkert også sende lidt spænde samples til dig på et par fine flasker.
MVH
Klaus
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- DanielChristensen
-
- Offline
- Platinum Member
-
- Posts: 342
- Thank you received: 7
Tænkte selv på noget portvin eller bourbon. Er jeg helt galt på den?
Har i andre idéer må i endelig sige til

Please Log på or Create an account to join the conversation.
www.whiskyadvocateblog.com/2012/ ... rspective/
Jeg er helt enig med BT, det er altså ikke stor whisky der kommer fra de små fade. Det er ikke nødvendigvis dårlig whisky, men det ikke sammenlignes med hvad man kan få fra større fade+tålmodighed
Jeg har talt med flere destillerier der siger at de mere gør det for at have noget til omsætningen, mens de venter på de gode sager.
Jeg besøgte Tuthilltown, et destilleri der ligefrem specialiserer sig i småfadswhisky. De ligger for eks fadene ved siden af deres pot still for at få en sauna effekt med ekstra varme. De slipper nogenlunde heldig fra deres eksperimenter, der er da nogle af deres aftapninger der kan drikkes
Steffen
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.