Kobber?

More
21 years 1 month ago #73 by Square
Kobber? was created by Square
Jeg kom lige til at tænke på om alle destillerier bruger samme slags kobber? (altså renhed af kobber) Er der nogen lovgivning/regler for hvordan kobberen skal være?

Hvor tyk er kobberen på en kedel, og hvor lang tid holder sådan en egentlig?

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
21 years 1 month ago #337 by Kim_M
Replied by Kim_M on topic Kobber?

\'Square\':
Jeg kom lige til at tænke på om alle destillerier bruger samme slags kobber? (altså renhed af kobber) Er der nogen lovgivning/regler for hvordan kobberen skal være?

Hvor tyk er kobberen på en kedel, og hvor lang tid holder sådan en egentlig?

Destillerierne bruger alle kobber, men sandsynligvis ikke nøjagtig den samme type kobber. Dette er der forskellige årsager til. For det første eksisterer der forskellige filosofier mht. til kobberet mellem de få endnu eksisterende virksomheder, der stadig fremstiller kobber-kedler. For det andet bliver kobberet fra gamle kedler omsmeltet og genbrugt til at lave nye kedler, hvilket sandsynligvis også vil have indflydelse på metallets renhed. Der eksisterer dog ingen reel lovgivning mht. til kobberrenheden af kedlerne. Faktisk er det adskillige gange blevet forsøgt at anvende andre metaller, der var både billigere og mere holdbare, men den resulterende whisky har altid været kvalitetsmæssig inferiør i forhold til, den der blev destilleret i de traditionelle kobberkedler. Derudaf kan man udlede, at industrien dog vil stræbe efter en meget høj renhed af kobberet. (Årsagen til at kobber er det bedste til at lave whisky, er en anden og længere historie. Spørg og få et uddybende svar!!!) ;)

Desværre ved jeg ikke hvor tykt kobberet reelt er, men mit kvalificerede gæt er, at vi sandsynligvis taler om 8-20mm, alt efter hvor på kedlen man måler, og hvor gammel den er. Dens holdbarhed er afhængig af metallet kvalitet, kedlens udformning, og hvordan og hvor ofte den bruges. Dette spørgsmål forventer jeg at kunne give en præcist svar på snarest.

Her er links til de, så vidt jeg ved, 3 sidste Skotske firmaer, der stadig fremstiller whiskykedler i Skotland:
- www.mcmillanltd.co.uk/ [Mindre producent]
- www.norfabs.co.uk/ [Nyest i branchen]
- www.forsyths.com/ [Størst og stoltest]

Forhåbenlig er dette passende svar. :) Forsinkelse skyldes, at jeg lige ville efter-tjekke nogle af datene med Skotland.
Kim M.

--
Kim M.

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
21 years 1 month ago #339 by Square
Replied by Square on topic Kobber?
Hej Kim

Tak for de meget detaljerede svar!

Og ja, jeg kunne da også godt tænke mig at vide hvorfor kobber er det bedste til at lave whisky på

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
21 years 1 month ago #345 by Kim_M
Replied by Kim_M on topic Kobber?
Årsagen til at man netop bruger kobber til de kedler/kolber, hvori whiskyen destilleres, er sandsynligvis mest historisk betinget. Det menes, at de første folk til at destillere var fønikerne. Fønikerne, der var søfolk fra middelhavet (1100-800 f.Kr.), fandt en løsning på problemet med at få adgang til drikkevand, når de opholdt sig på havet i længere perioder. De fyldte store glaskolber med havvand, og i takt med at solen opvarmede kolben på dækket, fordampede vandet langsomt, kondenserede i svanehalsen og løb ned i et fad, hvor sømændene nu havde rent ferskt vand. Tilbage i glaskolben var kun saltet. Dette er, så vidt vides, historiens første eksempel på praktisk anvendelse af destillation. For fønikerne var det oplagt at bruge glas, da de, sammen med egypterne, var de første til også at fremstille glasvarer - så glas var det mest velegnede materiale, de havde til rådighed.

Der skulle gå omkring 2.500 år, inden man for alvor tog fat på at lave \'uisge beatha\' i Skotland. Den første officielle fortegnelse er en regning dateret lige før år 1500 fra en munk til den engelske konge på flere fade akvavit. Skotterne måtte som fønikerne bruge det mest velegnede forhåndværende materiale til fremstilling af deres destillationsapparater. Her var kobber forholdsvis let at få fat i og tilpas blødt til at kunne blive formet i den rette facon for at skabe kolber til destillation. Dette er altså den oprindelige årsag til, at alle kobler i dag er af kobber.

Siden da har man flere gange forsøgt sig med andre materialer, men resultatet var altid inferiørt i forhold til, hvad man kunne producere med kobberkedler. Det er ikke sikkert, at det samme havde været gældende, hvis man fra starten havde brugt et andet materiale end kobber. Vi mennesker har det jo med at vende os til ting. Så måske har vane og smag også været afgørende for, at vi stadig bruger kobber i dag og formentlig også vil for eftertiden?

Mysteriet om anvendelse af kobber stopper dog ikke der. Forskning har afdækket at metallet er meget afgørende for kvaliteten af den endelige whisky. Processerne i selve kobberkolben er dog endnu ikke forklaret til fulde af videnskaben. Selvom meget vides, er dette trin i fremstillingen af whisky endnu det mest mystiske. Man ved dog at kobberet interagerer med destillatet som en form for katalysator, der begunstiger whiskyens modning og har betydning for dannelsen af visse smagstoffer. Inde i koblen sker der altså flere kemiske processeser, hvor metallet og kemien i væsken (wash el. low wines) skaber en magi, der endnu ikke forstås 100% af nogen. Under destillationen sker der også et naturligt slid af kobberkolbens inderside, hvorved mikroskopiske kobberpartikler rejser med destillatet op igennem kolben for til sidst at ende i det færdige destillat (new make). Dermed finder en lille del af kobberet altså vej igennem hele processen og vil også være tilstede i fadene mens drikken lagres. Ærlig talt er jeg ikke klar over, om disse mikroskopiske kobberpartikler når hele vejen forbi en eventuel koldfiltrering og ned i flasken, men uanset hvad så skulle kobbets rolle kun være til for det bedste :D

Det skal dog nævnes, at kolber af nogle metaller kan direkte ødelægge whiskyen. Gordon Mitchell (master distiller på Isle of Arran Distillery) har fortalt, at han oplevede at bruge kolber af rustfri stål, mens han arbejdede på Cooley Distillery i Irland. Ifølge ham var det nogle ignorante amerikanere, der havde introduceret disse nye \'stills\'. Resultatet blev da også tvivlsomt. Som konsekvens at distillationen i stålkolberne, opstod der en masse svovl-forbindelser; både i whiskyen og i luften. Destillatet var ubrugeligt. Sjovt nok blev kolberne ikke skiftet ud. I stedet blev de \"foret\" med kobber, så destillatet ikke længere ville reagere med stålet. Hvorfor destillat og stål skabte svovl-forbindelser, er det måske en af jer, der ved?

Jeg håber, at I har fundet mit indlæg interessant. Dette er absolut den proces i en whiskys fødsel, der facinerer mig mest, så jeg håber da, at andre har lyst til at supplere med yderligere viden. I er naturligvis også velkomne til at spørge mere i detaljen.

Kim M.

--
Kim M.

Please Log på or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.391 seconds