Special Releases på Whisky Live

More
20 years 1 month ago #961 by jones
Special Releases fra Diageo - Whisky Live 2004

Masterclasses kan løseligt opdeles I to kategorier. Præsentationer som uddyber ens viden om whisky og så opdateringer om aktiviteter og produkter fra eet bestemt firma. Diageos præsentation af specialudgaver fra nogle af deres mange destillerier var imødeset med stor forventning og den skuffede bestemt ikke. Special Releases serien er endnu et tiltag som skal vise de uafhængige at destillerierne kan selv når det gælder cask strength aftapninger af gammel whisky i begrænset oplag.

Jim Beveridge og Kenny Gray præsenterede perler fra den aktuelle Special Release serie som er blevet overordnet koordineret i koncernen for at gøre det lettere for destillerierne at gå de uafhængige i bedene. Alle varianter er cask strength i nummererede flasker.

Glen Ord 28 år, 58,3%, 3.000 fl. £180. Det eneste North Highland destilleri med eget malteri leverer også malt til Talisker. Størstedelen af Glen Ords produktion går i Dewars blends. Vi smagte husets ældste egenaftapning nogensinde fra en blanding af Bourbon- og sherryfade. Whisky som kan virke sart og spinkel ved en ung alder kan i noge tilfælde vokse sig stor og moden hvis de får tid til det. Denne Gle ord er sådan en whisky: klassisk Highland, men med et velgørende tilskud af røg, jord og let syrlige nuancer.

Brora 30 år, 55,7%, 3.000 fl. £175. Efter lukningen i 1983 blev Brora (det oprindelige Clynelish destilleri) opdaget for sent af kendere. Den første Special Release fra 2002 på 52,4% var faktisk den allerførste officielle Brora overhovedet. Denne to'er fra 2003 er næsten fuldt på højde med den, omend mere afdæmpet. Fra en blanding af sherry- og bourbonfade, er den forbavsende ungdommelig med voks, smør, havluft og diskret røg. Forestil dig Port Ellen i kamp med Talisker, hvor Port Ellen vinder på point.

Dalwhinnie 29 år, 1973, 57,8%, 5.250 fl. £150. Skotlands højst beliggende destilleri (326 m over havet) har oplevet så stor succes de seneste år som en del af Classic Malts serien, at der ikke er meget tilbage på lager. Denne specialaftapning fra re-fill Bourbonfade bliver derfor den sidste i en del år. Mere frisk og livlig end de yngre standardvarianter, afslører fraværet af sherry meget mere destillerikarakter end man er vant til, med citrus, korn, mint og fenol.

Talisker 20 år, 1982, 58,8%, 12.000 fl. £90. Hvor den forrige Special Release fra dette populære mærke stammede fra rene sherryfade, får vi nu en ren Bourbon re-fill version. Malten fra Glen Ord malteri specificeres til 20 milliontedele fenol til Talisker og det mærkes i denne kraftige 20-årige hvor tang, mug, peber, olie og røg strides om opmærksomheden. En næsten uhyggeligt potent genstand i en kraftig ramme af amerikansk eg.

Cragganmore 29 år, 1973, 52,5% 6.000 fl., £140. Classic Malt seriens Speyside repræsentant opleves her i den ældste fadstyrke udgave nogensinde, som samtidig er destilleriets allerførste fadstyrke eksperiment. Fra rene Bourbonfade, er den mere tør og kontant end man ellers kender Cragganmore. Med alderens nye dybde findes nødder, appelsin, vildt og mørk chokolade. Endnu en let whisky der vokser sig stor og stærk med årene.

Glen Elgin 32 år, 1971, 42,3% 1.500 fl. £310. Denne Speyside er grundstammen i White Horse blended. Denne re-fill Bourbonudgave er den ældste fadstyrke variant nogensinde fra destilleriet og den bærer sin Speyside herkomst med stolthed, nu hvor den fritages for det slør af sherry som ellers overdriver de sødlige, frugtige aspekter. Her får man en ny kompleksitet med et passende indslag af træ og tykke oliestoffer til at markere den høje alder.

Al Jones

Please Log på or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.220 seconds