En vintertur til Skotland
Vi startede med en en aften i the Vaults i Leith (SMWS)
De sidste gange har jeg været forholdsvis skuffet over SMWS whiskyerne i baren, denne gang havde jeg endda mit eget Glencairn glas med. Om det skyldtes at der kun er "rester" tilbage i baren eller fordi jeg næsten altid kommer fra en indisk restaurant ved jeg ikke. Men mange flasker, især dem man lige godt kunne tænke sig at smage er næsten altid udsolgt. Efter to whiskyer prøvede jeg at berolige smagsløgene med en kop kaffe og det hjalp da lidt
Der blev smagt på Glen Moray 34yr, Glenburgie (Glencraig) 34yr, Glenmorangie 19yr, Ardmore 23yr, Cragganmore 32yr og Highland Park 13yr
35.42, 104.11, 125.27, 66.29, 37.45 og 4.136
Min favorit var Cragganmore
Lige i nærheden af SMWS i Leith ligger Malt and Hops, en fremragende real ale pub med et nogenlunde udvalg af whiskyer (standardaftapninger)
Om torsdagen kørte vi forbi Roslynn Chapel, kendt fra Da Vinci mysteriet. Helt klart et besøg værd selvom det var under restaurering. Man kan kun blive lidt fascineret over afbildninger af majskolber, når man ved at de er lavet i starten af 1400-tallet og majs er en amerikansk plante... Derefter Glenkinchie. Glenkinchie tilbyder en udmærket standard tur som dog ikke har forandret sig de sidste mange år, modsat en del af Diageo's andre besøgscentre. Derefter blev der tid til en række whiskyshops i Edinburgh, samt et besøg på baren Whiski på Royal Mile. En ganske god whisky-bar, helt up-to-date med aftapninger, rimelige priser og der var også et udvalg af uafhængige aftapninger!
Jeg fik lige prøvet
Sprinbank Madeira 55.1%
Smokehead 18yr 46%
Benromach 10yr 43%, der alle levede op til mine forventninger
Om aftenen var vi til en Jolly Toper smagning ( www.jollytopertastings.co.uk/ )
Mortlach Vertical han selv har beskrevet om her : www.bladnoch.co.uk/threads/ubbth ... 3&fpart=34
Der skal scrolles lidt ned for at finde Mortlach - aftenen
Jeg kan godt lide den måde han afvikler sine smagninger på, der lægges stor vægt på at alle deltager i debatten om whiskyen, gætter med og giver sin mening til kende. At smagningen så er halvblind og lejligheden bruges til at nedbryde eventuelle fordomme om visse aftapninger/destillerier er altid sjovt
Sættet var :
Mortlach Signatory 17yr 46%
Mortlach Golden Cask 55.1% 14yr Bourbon Cask
Tomintoul 10yr 40%
Mortlach Duthies 46% 21yr
Flora Fauna 43% 16yr
Mortlach 1954 54yr 43% GogM
Hvis man nærlæser Bladnoch tråden ser man at Tomintoulen klarede sig overraskende godt (uventet?)
Duthies fandt jeg en anelse svovlet og FF havde lidt for meget træ, men der var nok af andet godt i dem til at jeg scorede dem højt alligevel. Lidt overraskende da jeg troede jeg ikke brød mig om FF
Min favorit var 1954'eren som faktisk ikke er så dyr sin alder taget i betragtning, omkring 254 £
Macdeffe
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Hvis de havde fade der lækkede gad de ikke umiddelbart gøre alt for meget for at reparere det..besværet er for stort hvis man skal have et fad ud der ligger under en masse andre fade..Meen lur mig ikke om de gør et eller andet hvis det er et 30års fad der begynder at dryppe
Efter turen fik jeg den ære at skrive i gæstebogen, lige efter Hering - bevis for at han faktisk har været INDE i et destilleri , samt lov at smage følgende
Newmake
3yr sample
10yr 46%
15yr 46%
15yr var klart min favorit , men det gør bestemt deres aftapninger ære at de er ncf
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Efter turen fik vi lov at sample lidt fadprøver :
2001 8yr Bourbon 1st fill
1997 Sherry Hogshead
2002 Methusalem, 700liter sherryfade, de størst tilladte
1990 refill fad med 2yr finish Bourbon 1st fill + 2yr finsih Sherry
1967 Sherry Hogshead
2005 Peated
12yr standardaftapning
Jeg syntes ikke standardaftapningen var særlig god, men de andre var fremragende. 1990'eren var min favorit og 1967 smager altid godt
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Kenny havde arbejdet sig op fra bunden til en stilling der minder om distillery manager så han havde erfaringer med hele processen. Han havde ingen problemer med at indrømme at han ikke selv var den store whiskydrikker og efter turen blev der læst op af nogen smagsnoter da han serverede :
Auchentoshan Classic 40%
Glen Garioch 12yr 48%
Glen Garioch 19yr 54.6% Cask Strength
Bowmore 12yr
En god dag med tre rundvisninger der kostede gratis, men alle gav rigtig godt på PR kontoen
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Lørdag morgen var det så Glenglassaugh der stod for tur, her måtte vi betale 25 £ for deres coinneseur tur, men stedet har været lukket i mange år og fattes sikkert penge. Manager Stuart Nickerson brugte en formiddag på en grundig rundvisning, hvor vi var forbi whiskynyt fadene
www.whiskynyt.dk/index.php?name= ... 6&start=30
Efter turen blev vi bænket til en lille smagning
New make
5 ½ måned vinfad et eller andet..den var lyserød !
21yr
30yr
De sidste to var fremtagende og nok turens to bedste whiskyer. Især 21year kunne jeg godt lide, og den er trods alt "lidt" billigere end 30yr, så det var godt den var favoritten
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Vi var en tur rundt på Duncan Taylors tappehal og lager og forbi det der gerne i fremtiden skulle blive til Huntly destilleriet
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
En lille landsby der idag har 6 destillerier der kører. 3 hos Grant's : Glenfiddich, Balvenie og Kininvie og 3 Diageo : Mortlach, Glendullan og Dufftown. Convalmore og Pittyvaich eksisterer ikke mere men kan stadig findes uden det store besvær, mens Parkmore har været lukket i mange år men bygningerne er der endnu og bruges af Macallan
Stedet emmer af whisky. Byen har flere gode restauranter, men desværre ikke en pub med noget der bare ligner et udvalg. Er jeg i området uden for festivalen ville jeg foretrække at bo i Craigellachie, Aberlour eller Elgin (eller Oldmeldrum !!)
Byen har en udmærket whiskyshop
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Det kunne du da godt have taget et billede af (gæstebogen) - jeg mener, det lyder da temmeligt urealistisk...Efter turen fik jeg den ære at skrive i gæstebogen, lige efter Hering - bevis for at han faktisk har været INDE i et destilleri
Det kan jo også være de har taget bogen med udendørs - jeg har hørt et rygte om han IKKE vil indenfor, men bare have nogle billeder....
"A fool and his money are soon parted"
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Stedet er fornylig blevet overtaget af folkene bag BenRiach
Jeg fik lov at smage en 13yr Sauternes Finish, ikke lige min smag.
Til en smagning i Januar fik jeg lov at smage en nyåbnet 33yr GlenDronach, og jeg syntes den var ganske forfærdelig svovlet (råddenskab) i næsen, så havde efterlyst en evt. køber her - fik ingen henvendelser
Jeg smagte på destilleriet en GlenDronach 33yr fra en flaske der var ca. 1/3 fuld og den fejlede ikke noget. Så jeg venter lige på en melding fra ham der der serverede den første version for at høre hvad der sker over tid
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Selvom destilleriet har eksisteret i over 4 år er der endnu ikke kommet en aftapning. Det er en lokal landmand der har started et destilleri som lidt af en side hobby, selvom det godt kan være en fuldtidsbeskæftigelse til tider. Der distilleres mest om sommeren og vinteren hvor landbruget ikke er så tidskrævende. Alt byg der bruges til whiskyen er groet på Daftmill farmen. Vi fik lov at smage lidt fadprøver og whiskyen er meget lovende, så det skal nok blive et tilløbsstykke når den første aftapning kommer. Det bliver dog ikke det første par år. Jeg kunne især godt lide et et bourbonfad jeg smagte
Ejeren, Francis Cuthbert er ellers blevet tilbudt en 40års Glenfarclas i bytte for et Daftmill fad, men afslog med ordene : Der er mere 40års Glanfarclas i verden end Daftmill
Om aftenen overnattede vi i Freuchie, der har en hyggelig lille pub - Albert Tavern, der har været kåret til årets pub i Storbrittanien
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Vores stam-restaurant er A Taste of Speyside - der får man lækker mad. Hvis man ellers kan leve uden chips, for det nægter Sandy at servere.Byen har flere gode restauranter, men desværre ikke en pub med noget der bare ligner et udvalg
(vi har også hørt ham forsøge at tale en tysk gæst fra at få sin fillet steak well done - det ville han heller ikke servere)
Indrømmet Royal Oak har ikke det store udvalg i øl. Til gengæld har de da et pænt udvalg i whisky. Og så har de et rart personale.
Slàinte
Karl Ejnar
Jeg er ikke samler - blot lidt bagud med at drikke
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Sandy har i øvrigt også det bedste udvalg i whiskies i Dufftown, på trods af, at det er en rigtig restaurant og ikke en pub - og drammerne... de er til latterligt billige priser!
Hering
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- JimTaggart
- Offline
- Platinum Member
- Posts: 398
- Thank you received: 7
Venlig hilsen
Lars
Please Log på or Create an account to join the conversation.
@Lars Der var koldt og tåget
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- JimTaggart
- Offline
- Platinum Member
- Posts: 398
- Thank you received: 7
Venlig hilsen
Lars
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Macdeffe
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.