Karamel?

More
17 years 7 months ago #8 by Square
Karamel? was created by Square
For noget tid siden smagte jeg en single malt, men der var desværre hældt så meget karamel i at den overdøvede smagen fuldstændig. Hvorfor er det lige det er så vigtigt at farven er "rigtig"?

Vi bør næsten lave en liste over whiskyer hvor man ikke kan risikere at blive ramt af farvens onde-ånd!

Er det kun mig der har været uheldig at få sådan en "overdøvet" whisky?

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
17 years 7 months ago #140 by MacNiels
Replied by MacNiels on topic Karamel?
Karemellen er vel til for at tilfredsstille det Amerikanske marked, andet kan jeg ikke forstille mig med mindre det er et lævn for tideligere.
Men jeg forstår heller ikke, at selv en MacAllan 25 års indeholder karamel, jeg synes at det er sydn og skam at fylde en ædel drik med tilsætningsstoffer.

Niels Ladefoged
Whiskynyt.dk

Please Log på or Create an account to join the conversation.

  • Anonym
  • Visitor
  • Visitor
17 years 7 months ago #141 by Anonym
Replied by Anonym on topic Karamel?
Faktisk kræver dansk lovgivning, at det skal fremgå af flasken, hvis der er tilsat karamel. Dette bliver IKKE overholdt.

Stig

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
17 years 7 months ago #143 by Agger
Replied by Agger on topic Karamel?
Man kan undgå karamel i sin whisky ved at købe whisky fra de såkaldte "independent bottlers", som Signatory eller Cadenheads. Disse firmaer opkøber fade fra distillerierne og hælder dem mere eller mindre direkte på flaske, altså ingen filtrering og begrænset fortynding med vand.
Disse flakser er dyre her hjemme, men kan købes til rimelige priser i Scotland. Se: www.royalmilewhiskies.com

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
17 years 7 months ago #144 by MacLars
Replied by MacLars on topic Karamel?
I tyskland tilgengæld ser det ud til at dette mere konsekvent blive overholdt, mange flasker jeg har set i grænsebutikkerne er påklæbet et mærkat med at farven er korrigeret med karamel.

Hvis ansvar er det at sådan noget bliver overholdt i Danmark, er det importøren, salgsledet eller er hvem?

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
17 years 7 months ago #145 by stig
Replied by stig on topic Karamel?
Jeg har fundet følgende hos fødevarestyrelsen. Jeg har endvidere sendt en forspørgelse til Grøn Information. Jeg vender tilbage, når jeg har modtaget svar.

"Producenter, importører og forhandlere af fødevarer er ansvarlige for, at fødevarelovens krav overholdes. Det gælder også for tilsætningsstofferne. Anvendes et tilsætningsstof i en fødevare, som det ikke er tilladt til, eller i en mængde, som overstiger det tilladte, eller er varen fejldeklareret, så er varen ulovlig, og det er fødevareregionens opgave at skride ind."

Hvis denne sætning holder, så kan du gå ned til den nærmeste vinhandel og fortælle ham, at de fleste af de standardwhiskies han har på hylden er ulovlige.

Stig

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
17 years 7 months ago #146 by caskdk
Replied by caskdk on topic Karamel?
Svar til Agger

Det er da korekt at du kan få uafhængige aftapninger billigere via nettet i Skotland. Men, og det er et stort men. priserne er uden afgift, moms og forsendelse. Når du putter dem oveni prisen finder du ud af at prisniveauet i Danmark slet ikke er så tosset.

Claus FC Vin

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
17 years 7 months ago #148 by stig
Replied by stig on topic Karamel?
Jeg har selv købt en del flasker fra Skotland og jeg har erfaret, at det danske toldvæsen er rimelig effektive. Foruden moms og afgift opkræver de også et fortoldningsgebyr på kr. 50,00 pr. forsendelse. Endnu en ting I skal checke inden I får sendt whisky fra Skotland er hvem der bærer risikoen! Hvad sker hvis pakken forsvinder eller bliver beskadiget? Ved internetkøb i Danmark er forbruger rigtig godt beskyttet, men dette bliver svært at få igennem i udlandet.
Med hensyn til uafhængige aftappere, så er der faktisk eksempler på, at disse også tilsætter karamel, men dette hører heldigvis til undtagelserne. Derimod er det en misforståelse, at de ikke filtrerer whiskien. Så vidt jeg ved, er det kun Blackadders Raw Cask serie, som ikke er filtreret, alle andre er filtereret ved 0 grader (koldfiltrering) eller ved "stuetemparatur" (ikke koldfiltrering). Faktisk så er mange af de uafhængige aftapninger også koldfiltreret. Som hovedregel så tror jeg godt i kan regne med, at det vil fremgå af etiketten, hvis whiskien ikke er koldfiltreret!
Stig

Please Log på or Create an account to join the conversation.

  • Anonym
  • Visitor
  • Visitor
17 years 7 months ago #150 by Anonym
Replied by Anonym on topic Karamel?
For dem der er interesseret, så er her det svar, som jeg har modtaget fra Grøn Information omkring tilsætning af karamel.

Tak for din henvendelse, som det lige tog lidt tid at få afklaret. Jeg har forhørt mig hos Fødevaredirektoratet der svarer følgende på dit spørgsmål:
" Vi har en forordning nr.1601/91 af 10.06.1991 som nærmere regulerer, hvad spiritus må sødes med afhængig af, hvilken art spiritus det er, f.eks vermouth, sangria, zurra, coktail osv...
Det følger endvidere af bkg. nr. 741 af 9. august 2000 om mærkning af fødevarer, § 17, at færdigpakkede fødevarer skal i ingrediensliste være mærket med oplysning om samtlige ingredienser, som indgår i fødevaren på fremstillingstidspunktet. Ifølge § 21 er drikkevarer, der indeholder mere end 1,2 volumeprocent alkohol undtaget dog ikke for tilsætningsstoffer. Bkg. nr. 282 af 19. april 2000 om tilsætningsstoffer til fødevarer giver dig i bilag 2 en nærmere definition af tilsætningsstoffer som bl.a. omfatter
farvestoffer.
Udgangspunktet er således, at det skal fremgå af ingrediensliste og producenten har pligt til at mærke produktet i hht loven. For at kunne give dig et mere præcis svar er jeg dog nødt til at få yderligere oplysninger om, hvilket produkt vi taler om."

Med venlig hilsen
Jannie Dragstrup
Grøn Information

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
8 years 11 months ago #23408 by Duffer
Replied by Duffer on topic Karamel?
Interessant læsning omkring karamel;
http://whiskyscience.blogspot.com/2011/ ... -e150.html

"A fool and his money are soon parted"

Please Log på or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.096 seconds