April Bonanza

More
19 years 1 week ago #5115 by Macdeffe
April Bonanza was created by Macdeffe
April er fyldt med smagninger som aldrig før i mit liv. Udover det løse, som Cadenheads Nosing Challenge, samt hvad man ellers får samlet op på en tur rundt i hele Scotland, står den på over 70 forskellige i April.
Whiskynyt-Springbangers på lørdag hjælper jo godt med 26 stk. :-)

Scotspain i Århus d. 1 april - Ardbeg vs. Sydøst Islay

Programmet var

Ardbeg 1996 Spirit of Scotland vs Laphroaig 10 år 57,3% destilleriaftapning
Ardbeg 1993 Spirit of Scotland vs Dun Bheagan Islay 8 år 43%
Ardbeg 17 år 40% vs Lagavulin 16 år 43% Destilleriaftapning
Ardbeg Provenance vs Lagavulin 25 år destilleriaftapning

Her var mange gamle kendinge. Men også nogle jeg havde smagt i en del år. Især Laphroiag CS var et herligt bekendtskab.

Det mest spændene, for mig, var de to SOS aftapninger. Her fik vi lejligheden til at prøve to yngre Ardbeg fra hhv. Bourbon og Sherry fad.

SOS 1993 var et eksempel på en Islay-sherry der virkede. Et meget spændene og sjældent bekendtskab

SOS 1996 var også en unik oplevelse. Jeg tror ikke jeg har oplevet så mange smagsnuancer i en ung Islay før. Alkoholprocenten er jo også bemærkelsesværdig lav for en CS : 48.9. Udover røg-tørv oplevelsen var der også kraftig smagsnuance (kan man sige sådan?) af lemon-citrus-"salt"

Arbeg 17y faldt igennem hos de fleste. Måske fordi den ikke var særlig røget (Kildalton-malt!?) og så fordi den var 40%

Generelt kan det siges at Stig's gæster denne aften hørte til de mere erfarne whiskydrikkere. Det giver sig udslag i at der gerne skulle en kraftig Cask-Strength på bordet før de store glædesudbrud kom. Jeg tror det hænger sammen med at når man har vænnet sin gane til at drikke alkohol med en høj styrke så virker den høje koncentration af de stoffer der giver smagsoplevelsen. Og 40% whisky kommer nemt til at virke "vandet".

De dyre drenge - Provence til omkring 4400 og Lagavulin 25y var begge meget gode whiskyer - men ingen af dem vinder i value for money konkurrencen !. Der var en del mere Islay-power i Lagavulin, hvor Provenance virker mere blid og nuanceret. Men det gælder jo ofte for Ardbeg. Destillationsmetoden ("2 ½" gange) gør at Ardbeg-destilatet har en lettere mere blomster agtig karakter end dens naboer. Noget der måske uniddelbart er svær at finde, men prøv at drikke Ardbeg 10y head-to-head med en Laphroaig 10y

Efter smagningen gik en stor del af deltagerne over på Cockney hvor det blev til en hyggelig whiskysnak (der vel blev til whisky-ævl efterhånden som pintsene røg ned...)

MacDeffe

Self-Styled Whisky Connoisseur

danishwhiskyblog.blogspot.com/

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
19 years 1 week ago #5117 by jones
Replied by jones on topic April Bonanza

... det blev til en hyggelig whiskysnak (der vel blev til whisky-ævl efterhånden som pintsene røg ned...)

Tal for dig selv, Macdeffe. Vi andre førte whiskydebat på et tårnhøjt niveau den halve nat. :wink:

Al J.

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
19 years 1 week ago #5159 by Macdeffe
Replied by Macdeffe on topic April Bonanza
Springbank
10 år 46%
21 år 46%

Hazelburn
46% 1997/2004 SC, Olorosofad, tappet for Schweiz, 378 fl.
58% 1996/2005, CS, SC, bourbon hogshead fadprøve

Springbank
Old Malt Cask 10 år 50% 6.1993/1.2004 SC, 628 fl.
Blackadder 10 år 45%

Longrow
10 år 46% 1992/2002
14 år 46% 2004, 1800 fl.
Scotch Malt Whisky Society 114.3 13 år 54,5% 3.1990/2.2004, CS/SC, 643 fl.

Springbank
Sherrywood 12 år 52,4% 1990/6.2003, CS, sherry butt, kun til USA/Japan, 1799 fl.
100 Proof 10 år 57%, CS
Old Malt Cask 14 år, 50%, 3.1989/8.2003, SC, 285 fl.
Port Wood 13 år 54,2% 1989/2.2003, CS, 3120 fl.
Port Wood 14 år 52,8% 1989/9.2004, CS, 12 år refill sherry + 2 år port pipe, 7200 fl.
Bourbon Wood 12 år 58.5% 12.1991/2.2004, CS, 5986 fl.
Rum Wood 12 år 54,6% 1989/4.2002, CS, 7 år bourbon + 5 år Demarara rom, 5700 fl.
Scotch Malt Whisky Society 27.55 15 år 51,7% 3.1989/2004, CS, SC, refill bourbon hogshead, 228 fl.
Murray McDavid Cuvee 46% dest. 1965 og 1993 aft. 2004, fl. 550/1224
Chieftain's 28 år 56,3% 10.1974/3.2003, CS, SC, refill sherry hogshead, 204 fl.
Dun Bheagan 28 år 48,0% 1974/2002, CS, SC 2247, 1st fill sherry, 582 fl.
32 år 46% 1971/9.2004, Refill sherry butt, 2400 fl.
35 år 46% aft.9.1999

Og så en lille ikke-Springbank afdeling:

Glen Scotia Signatory 11 år 43% 1.11.1990/14.5.2002, SC, refill sherry butt
Mortlach Signatory 13 år 46% 1991/2004, SC, sherry butt, fl. 569/756
Glenlivet Old Malt Cask 27 år 50% 1971/1999, SC, 371 fl.
Macallan Peerless 33 år, 42,5%, 5.1969/8.2002, CS, SC, fl. 47/201
Ardbeg Kildalton 57,6%, 1980/12.2004, CS, "lightly peated,"

Self-Styled Whisky Connoisseur

danishwhiskyblog.blogspot.com/

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
18 years 11 months ago #5284 by Macdeffe
Replied by Macdeffe on topic April Bonanza
Vignoble Trøjborg Raw Cask smagning

Apeterif: Bladnoch 13y 40%
1 Arran 1996 55.2% Raw Cask
2 Linkwood 1989 59.2% Raw Cask
3 Longmorn (sherry) 1990 56.7% Raw Cask
4 Old Pulteney 1990 65.3% Raw Cask
5 Highland Park (sherry) 1989 57.1% Raw Cask
6 Clynelish 1989 60.6% Raw Cask
7 Port Ellen (sherry) 1983 62.7% Raw Cask
8 Smoking Islay (Ikke Raw Cask) 55%

Så blev det tid til Raw Cask aften med whisky fra Blackadder. For virkeligt at sætte sin whisky i modsætning til de koldfiltrerede er Raw Cask ikke engang grovfiltreret. Raw Cask er altså fyldt med grums (=kulrester fra fadet) samt små træsplinter.

Generelt vil jeg sige at disse enkeltfadsaftapninger alle var af meget høj kvalitet, pånær Arran og Clynelish, som jeg syntes var middel. Port Ellen især var helt fantastisk. Generelt var sherryaftapningerne som de skulle være, altså ikke et fad hvor sherryen fuldstændigt havde overtaget, men fade hvor sherry havde påvirket whiskyen lige præcis som jeg syntes det skal være.
Port Ellen var den bedste Port Ellen jeg nogensinde har smagt og noget af de bedste Sherry+Islaytørv jeg har smagt.
Smoking Islay (2004/3) forekom mig også at være meget bedre end de Smoking Islay jeg tidligere har smagt (2002/2+3). Hvor 2002 aftapninger var meget kradse røg-aftapninger, var der faktisk lidt smagsnuancer i denne her, lidt vanille agtigt fra fadet samt en anelse saltcitrus. Jeg kunne ikke rigtigt finde ud af hvad destilleri den skulle komme fra...
Denne gang valgte jeg at sætte 1-2 ord på som smagsbeskrivelse :

Apeterif: Bladnoch 13y 40%
1 Arran - Vanille
2 Linkwood - Sherry
3 Longmorn (sherry) - Bourbon
4 Old Pulteney-Fyr
5 Highland Park (sherry) Røg+Sherry
6 Clynelish - Ufærdig
7 Port Ellen (sherry) - Røg
8 Smoking Islay (Ikke Raw Cask) - Rund og Fyldig

Jess der normalt foretager deres smagninger er røget op i Vignobles sytem som kædechef, så de andre er ved at "lære" at lave whiskysmagninger. Jeg syntes det gik meget godt og så længe man har smag og interesse for whisky kan det ikke gå helt galt ...
Men jeg forstår ikke at nogen gider at sidde og lave "regnskaber" når man førhen har afholdt whiskysmagninger :-)

MacDeffe

Self-Styled Whisky Connoisseur

danishwhiskyblog.blogspot.com/

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
18 years 11 months ago #5286 by jones
Replied by jones on topic April Bonanza
Den omtalte Port Ellen er absolut en af de bedste nogensinde. Den var et af højdepunkterne ved Port Ellen dagen i Århus sidste november. Jeg købte den faktisk samme dag.

Bemærk dog: Den er fra 1982 (IKKE 1983), selv om der står '83 på etiketten og på æsken.

Det rigtige står med småt på etiketten: destilleret den 3. november 1982.

Al J.

Please Log på or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.157 seconds