Smagstemperatur?

More
21 years 10 months ago #4 by Square
Smagstemperatur? was created by Square
Findes der nogen anbefalinger for hvor "varm" en whisky skal være når man smager den?

Eller er det meget individuelt (whisky/person)?

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
21 years 10 months ago #117 by MacNiels
Replied by MacNiels on topic Smagstemperatur?
Så vidt jeg har hørt, bør whiskyen være omkring stue-temperatur. Men ved smagningen med Jim Murray, blev vi bedt om at varme whiskyen op (i cognac stil) og med den anden hånd sluttet tæt omkring glasset så ingen duft forsvandt.
Men det er altså Jim Murrays måde at dufte / smage på.

Niels Ladefoged
Whiskynyt.dk

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
21 years 2 months ago #352 by HenrikLumholdt
Replied by HenrikLumholdt on topic Smagstemperatur?
Jeg tilslutter mig Jim Murray, ihvertfald hvad dette angår. Ingen tvivl om, at en håndvarm Whisky afgiver flere aromatiske stoffer end en kølig. Jeg oplevede selv forskellen, da jeg hos en kammerat skulle hyggedrikke en til lejligheden indkøbt \"Black Bottle\", der åbenbart havde stået RET køligt. Den smagte ikke godt -sur, flad og tørvet på en forkert måde. Det gjorde den derimod ikke længere efter at den fik stuetemperatur, hvor den virkelig livede op og var en behagelig oplevelse. :P
En helt anden ting er så, at man kan nå at få temmelig meget nydelse af aromaen, imens man håndvarmer glasset; jeg bruger selv rigtig lang tid på bare at \"snuse\" inden jeg sætter glasset for munden, og det i sig selv er -ihvertfald efter min mening- en stor del af oplevelsen af en god whisky.

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
21 years 2 months ago #353 by Kim_M
Replied by Kim_M on topic Smagstemperatur?
Håndvarm whisky?

Jeg ved, at Jim Murray sværger til, at man i en fem minutters tid varmer whiskyen op, som det også er nævnt ovenfor, men det har altså også en bagside at gøre sådan. Når whiskyen er \"godt varm\", finder jeg det helt umuligt at dufte til whiskyen. Det river simpelthen FOR meget i næsen til, at en evaluering med næsen kan nydes. Til gengæld synes jeg nok, at smagen kan blive mere spændende ved at man håndvarmer sin whisky.

Hvordan gør man begge dele bedst muligt?

Kim M.

--
Kim M.

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
21 years 2 months ago #360 by jones
Replied by jones on topic Smagstemperatur?
Jeg foretrækker også håndopvarmning, men det er rigtigt at det forstærker næsen vel rigeligt, især ved de høje alkoholprocenter (mere end 45-46%).

Derfor giver jeg mig god tid før og under opvarmningen og snuser en gang i mellem indtil jeg når det punkt hvor duften er ved at være for kraftig.

På denne måde kan man opleve hvordan whiskyen \"folder sig ud\" og forskellige smagselementer gør sig gældende i forskellige faser af opvarmningen.

Jeg vil næsten tro at ved de rigtig gode typer, så bruger jeg længere tid på at dufte end på at smage. Ro og tålmodighed kan bestemt anbefales her.

Al Jones

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
21 years 2 months ago #361 by Kim_M
Replied by Kim_M on topic Smagstemperatur?
Al, din metode lyder absolut fornuftig, men faktisk synes jeg, at whiskyen folder sig bedst ud, ved at man hælder vand i, hvilket også gør det lettere at \'nose\' whikyen. Så opstår paradokset jo, for så er der vel ikke længere idé i (iflg. Jim Murrays metode) at opvarme whiskyen. Eller er der?

Kim M.

--
Kim M.

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
21 years 2 months ago #362 by jones
Replied by jones on topic Smagstemperatur?
Det hele kommer an på hvor bogstaveligt dine ord \"hælder vand i\" skal opfattes.

Jeg bruger max. 5 dråber og kun når der er tale om cask strength (50% og derovre) eller en gammel tæt whisky som skal lukkes op. Vurderingen om der er behov for vand sker først efter nosing og håndopvarmning.

Men hvis du taler om at vande whisky ned til f.eks. 20% - det anbefaler visse sagkyndige - så er håndopvarmning vist ligegyldig.

Og det er den gode whisky også - vil jeg have lov at mene.

Al Jones

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
21 years 2 months ago #363 by nikoceci
Replied by nikoceci on topic Smagstemperatur?
Servering af whisky (herunder temperaturen) er næppe nogen eksakt videnskab. Jeg tror ikke, man skal lade sig diktere af hvorledes whiskyskribenter som Jim Murray og øvrige kendte på whiskyscenen, mener man skal drikke den. Lad det være en anbefaling, men drik den som du kan lide den. Nogen kan lide whisky med is osv.

Når det så er sagt, tilslutter jeg mig fuldt ud, at den skal drikkes ved stuetemperatur. Mange whiskies vinder faktisk også ved at få lov til at stå lidt, inden den drikkes. Denne tid kan man så evt. anvende til at håndvarme den.

Udover temperaturen har stemningen også stor indflydelse på nydelsen. Nogen gange er man til en let Speyside og andre gange til en gang kraftig røg fra Islay, og det er jo det fantastiske ved whiskiens univers. :P

Please Log på or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.507 seconds