- Posts: 638
- Thank you received: 0
Isle of Jura "Superstition" - smagsnoter?
Jeg har dog en underlig fornemmelse af, at "Superstition" af kendere vil blive betragtet som en pop-whisky. Har jeg ret i det? Er der nogen af de gode næser her der har en mening og vil dele smagsindtrykkene med mig og andre?
Venlig hilsen
Kurt Hansen
Venlig hilsen
Kurt "Towle"
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- JimTaggart
- Offline
- Platinum Member
- Posts: 398
- Thank you received: 7
Venlig hilsen
Lars Knudsen
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Jeg vil ikke kalde Superstition en pop-whisky, men en fin tilføjelse til destilleriets sortiment (der ikke i alle tilfælde er lige interessant).
Personligt vil det nok aldrig blive min favorit-whisky - men der er god valuta for pengene i denne flaske (FDB har 2 flasker til 425 kr. på Net-torvet).
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Hvad synes du er specielt ved Superstition'en?
Jeg burde have været forberedt på det spørgsmål. Foranlediget heraf har jeg måttet gå i træningslejr og har i et par dage udelukkende levet af bidebrød og Isle of Jura Superstition
Nu erkender jeg, at jeg nok må holde mig diskret tilbage m.h.t. smagsnoter, for jeg kan simpelthen ikke beskrive mine oplevelser. Det ser så fint og indbydende ud, når man læser f.eks. Michael Jacksons karakteristik af den enkelte whisky. Når jeg efterprøver hans noter, kan jeg bare ikke genkende ret meget af det i praksis, ligesom jeg har svært ved at sætte ord på mine selvstændige smagninger.
Med mundhulen fugtet i Superstition har jeg forsøgt med nøgleord som røg, lyng, blommer, vanille o.s.v. og forsøgt at identificere de indtryk jeg får, men det vil ikke rigtig lykkes.
Overordnet må jeg så bare sige, at Superstition (for mig) er en totaloplevelse, hvor duft og smag er så rigt facetteret, at jeg hører englene synge (de har jo også fået deres 2%).
Er du sikker på, du kan "nøjes" med tre standard-whiskies fremover?
Aner det ikke, men sådan forekommer det mig rigtigt lige nu. Dels er det muligt at jeg gør plads til syv mere og dels kan jeg da håbe på så store oplevelser fremover, at jeg må revidere listen
Venlig hilsen
Kurt Hansen
Venlig hilsen
Kurt "Towle"
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Jeg er også i besiddelse af Michael Jacksons bog med masser af smagsnoter, men jeg må også erkende at det han beskriver er ikke altid lige det jeg finder. Smag og dufte er pokkers svære at beskrive da ikke alle opfatter f.eks. lyng eller tørv på samme måde. Det er altid sjovt at høre folks første indtryk ved en smagning for ret ofte er det nogle sjove ting de associasere (gad vide om det er stavet rigtigt) med. Det kan være alt lige fra strandtømmer til brændte bildæk mm. Så fat mod, vi andre kan heller ikke altid lige gennemskue hvad det er de smager og dufter.
MacNiels
Niels Ladefoged
Whiskynyt.dk
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Superstition er et mix af unpeated og peated maltwhisky(så vidt jeg husker) - på denne måde får man en whisky der læner sig op ad Islay-whisky på den ene side og ø-whisky som fx. Talisker på den anden.
Så langt som at få ovenstående til at passe, kan jeg godt følge med. Og ja: jeg har købt to flasker på Nettorvet og agter at købe to mere
"MacNiels" skrev:
Jeg er også i besiddelse af Michael Jacksons bog med masser af smagsnoter, men jeg må også erkende at det han beskriver er ikke altid lige det jeg finder. Smag og dufte er pokkers svære at beskrive da ikke alle opfatter f.eks. lyng eller tørv på samme måde.
Okay, rart at selv garvede kan have problemer.
Det er altid sjovt at høre folks første indtryk ved en smagning for ret ofte er det nogle sjove ting de associasere (gad vide om det er stavet rigtigt) med. Det kan være alt lige fra strandtømmer til brændte bildæk mm.
Pudsigt nok: en af de associationer jeg får i Superstition (blandt mange) er faktisk Latex - du ved, sådan nogle tynde engangs-gummihandsker. "Fy for pokker", tænker du sikkert, men det er blot et pift og faktisk den eneste smags- og duftdetalje jeg kan sætte konkret navn på. I det relativt komplekse smagsbillede finder jeg det blot pikant (næste whisky må godt emme af lak og læder ).
Venlig hilsen
Kurt Hansen
Venlig hilsen
Kurt "Towle"
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- JimTaggart
- Offline
- Platinum Member
- Posts: 398
- Thank you received: 7
Hej KurtKurt Hansen skrev:
Jeg burde have været forberedt på det spørgsmål. Foranlediget heraf har jeg måttet gå i træningslejr og har i et par dage udelukkende levet af bidebrød og Isle of Jura Superstition
Jeg håber, du er i stand til at deltage i samgningen i aften. Sådan en gang bidebrød kan godt være en hård omgang
Du deler skæbne med undertegnede og sikkert mange andre. Jeg kan ikke udpensle, om der er et strejf af ingefær her, chokolade der osv. Det er blevet lidt bedre med tiden men det er meget, meget svært. Og dit billede med englene, der synger er jo lige så godt som fx. "sirupsagtig vaniliesmag". Når jeg smager, ser jeg ofte billeder for mig; en frugtbutik, der åbner dørene eller et lokomotiv, der sætter igang er eksempler. Og indtil vi engang (måske) får afkodet diverse duft- og smagsnuancer, er vores umiddelbare billeder eller følelser mindst lige så gode, ja bedre - de er jo netop vores! Tak for dine, ofte humoristiske, indlæg.Kurt Hansen skrev:
Når jeg efterprøver hans noter, kan jeg bare ikke genkende ret meget af det i praksis, ligesom jeg har svært ved at sætte ord på mine selvstændige smagninger.
Venlig hilsen
Lars Knudsen
Please Log på or Create an account to join the conversation.
1) Michael Jackson ´s og mange andres bøger med smagsnoter er mere eller mindre forfatterens egne smagsoplevelser. Især MJ ´s pointgivning mener jeg er malplaceret, da den måske netop frasorterer whiskies blandt læseren, som læseren synes om, mens forfatteren synes, at det er noget "ringere".
Så - start med at slet alle points i Michael Jacksons bog - og forsøg så med at gennemgå bogen fra A-Z inkl. egne smagsprøver / noter- det giver det at læse en bog en helt ny dimension!
Jeg afholdte for en del år siden en whiskysmagning for en blindegruppe - min indgangsvinkel var, at da de jo manglede / havde ndsat en af sanserne, så måtte andre være blevet bedre. Jow - måske - men jeg lærte noget den aften. "Den smager som lyng, synes I ikke" - "Lyng - øhhh". Vi seende har jo et billede af lyng, der bølger på en skotsk bakke - og associerer lugten med billedet. En blind / svagtseende har ikke samme oplevelse - men associerer det måske med en anden fysisk oplevelse (føling) - da vi kom til Islay whiskyen, var en af kommentarerne - "Det lugter, som da vi var i Polen" - her var det sammenlignelige altså en anden kendt lugt fra en udlandsrejse.
Så uanset om man er seende eller ikke seende, så har vi alle vore forskellige måder at forbinde dufte (og smage), og derfor er der ingen facitliste på, hvordan ens smagsnoter er. De skal blot afspejle ens egne oplevelser, så man på et senere tidspunkt igen kan genkende dele af smagen i destillat fra samme destilleri - eller et lignende destilleri / produktionsform.
Slainthe
DANSK MALTWHISKY AKADEMI
Flemming Gerhardt-Pedersen
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Jeg havde håbet at den oprindeligt planlagte Lowland-smagning var blevet til noget og at jeg havde kunnet melde mig til i sidste øjeblik, men den blev desværre aflyst p.g.a. manglende tilslutning. Erstatningsarrangementet er af høj karat og jeg ville gerne, men nu blev der altså booket noget andet i stedet.Jeg håber, du er i stand til at deltage i smagningen i aften.
Det her minder mig i stigende grad om da jeg trådte ind i den klassiske musiks verden. Nå ja, trådte og trådte.... jeg blev smidt ind med en skovl og fik nogle knubs i faldet, men Herre Jemini hvor var jeg lykkelig. Jeg ramlede ind midt i Dmitri Schostakovich, hvor andre arbejder sig stille og roligt frem fra Vivaldis Fire Årstider. Lidt lissom da jeg fik en Laphroaig stukket ud uden yderlige forklaring end: "Sut mit lam, det er gedemælk"! Fra da af var jeg bare solgt til bizzare whiskies, men nu render jeg forvirret rundt i manegen, for jeg vil jo også gerne smage noget andet en røg, salt og tørv.Når jeg smager, ser jeg ofte billeder for mig; en frugtbutik, der åbner dørene eller et lokomotiv, der sætter igang er eksempler. Og indtil vi engang (måske) får afkodet diverse duft- og smagsnuancer, er vores umiddelbare billeder eller følelser mindst lige så gode, ja bedre - de er jo netop vores!
Jamen, det manglede da bare. Man har jo kun det skæg man selv sidder på og tørvetrillerne (sic!) skal ikke tro de ejer dette forum Nå, jeg har nu iøvrigt kun mødt hjælpsomme og begavede mennesker her, så det skal ikke opfattes som kritik.Tak for dine, ofte humoristiske, indlæg.
Venlig hilsen
Kurt Hansen
Venlig hilsen
Kurt "Towle"
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Tak for et par gode kommentarer og vore forskellige smagsløg og indgangsvinkler.Så - start med at slet alle points i Michael Jacksons bog - og forsøg så med at gennemgå bogen fra A-Z inkl. egne smagsprøver / noter- det giver det at læse en bog en helt ny dimension!
Undskyld det lange citat, men jeg kunne ikke nænne at klippe i det. Tillad mit en lille "slightly off-topic" bemærkning i den anledning:Jeg afholdte for en del år siden en whiskysmagning for en blindegruppe - min indgangsvinkel var, at da de jo manglede / havde ndsat en af sanserne, så måtte andre være blevet bedre. Jow - måske - men jeg lærte noget den aften. "Den smager som lyng, synes I ikke" - "Lyng - øhhh". Vi seende har jo et billede af lyng, der bølger på en skotsk bakke - og associerer lugten med billedet. En blind / svagtseende har ikke samme oplevelse - men associerer det måske med en anden fysisk oplevelse (føling) - da vi kom til Islay whiskyen, var en af kommentarerne - "Det lugter, som da vi var i Polen" - her var det sammenlignelige altså en anden kendt lugt fra en udlandsrejse.
For nogle år siden kom jeg en overgang en del på "Æ Werdensuniversitet" i Thy som ven af huset. Der var mange snurrige personer på stedet og ikke mindst salig Aage Rosendahl Nielsen. Om aftenen sad vi i "Tinget" og lod tanker og fantasier flyve og jeg barslede faktisk med en idé om det man passende kunne kalde "Total sansepåvirkning". Alle var vilde og vi bryggede mange spændende tanker om bl.a. at involvere blinde, døve, Steiner-folk o.s.v. i projektet, men som så meget andet på dette universitet, løb det hele ud i sandet. Ideen var ellers i korte træk at eksperimentere med hvad man kunne sætte sammen. Udgangspunktet kunne f.eks. være en serie dias jeg havde lavet og hvad man kunne tænke sig at lytte til, smage til o.s.v.
Ak ja, det var et nostalgisk sidespring
Venlig hilsen
Kurt Hansen
Venlig hilsen
Kurt "Towle"
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- JimTaggart
- Offline
- Platinum Member
- Posts: 398
- Thank you received: 7
Ja, den klassiske verden har jeg tilgode, bortset fra lidt Bach og Händel. Hvis du så oven i købet kombinerer whisky og klassisk musik, så må der være tale om optimal nydelse (og utallige kombinationsmuligheder).Det her minder mig i stigende grad om da jeg trådte ind i den klassiske musiks verden. Nå ja, trådte og trådte.... jeg blev smidt ind med en skovl og fik nogle knubs i faldet, men Herre Jemini hvor var jeg lykkelig. Jeg ramlede ind midt i Dmitri Schostakovich, hvor andre arbejder sig stille og roligt frem fra Vivaldis Fire Årstider. Lidt lissom da jeg fik en Laphroaig stukket ud uden yderlige forklaring end: "Sut mit lam, det er gedemælk"! Fra da af var jeg bare solgt til bizzare whiskies, men nu render jeg forvirret rundt i manegen, for jeg vil jo også gerne smage noget andet en røg, salt og tørv.
Hvis du vil smage en regulær højlandswhisky uden dikkedarer, kunne du prøve Glen Ord, 12års, der kan erhverves for en yderst rimelig pris.
Venlig hilsen
Lars Knudsen
ps: sikke en Laphroaig-intro:)
Please Log på or Create an account to join the conversation.
1) Michael Jackson ´s og mange andres bøger med smagsnoter er mere eller mindre forfatterens egne smagsoplevelser. Især MJ ´s pointgivning mener jeg er malplaceret, da den måske netop frasorterer whiskies blandt læseren, som læseren synes om, mens forfatteren synes, at det er noget "ringere".
Jeg kan kun tilslutte mig ovenstående. En anden bog/forfatter jeg til gengæld er blevet meget glad for er Jim Murrays "Whisky-bible 2004", hvor han både har smagsnoter samt points. Det gode ved Jim's smagsnoter ift. mange andres (også dem i whisky-magazine) er, at noterne er meget basic, og dermed "nemme" selv for os amatører at genkende. Point systemet fungerer efter min mening også ret fint... (så godt som sådan noget nu kan...)
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Ift. Superstition så synes jeg det er en rimelig malt til prisen, men hvis vi ikke har pris med i vurderingen, så synes jeg ikke den er fantastisk. Mest fordi den forekommer mig at være meget uharmonisk, dvs. en ringe sammenhæng mellem duft og smag og at smagen også udvikler sig på en måde jeg ikke er vild med.
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- MacChristensen
- Offline
- Elite Member
- Posts: 276
- Thank you received: 0
Slainte,
Jesper
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Chocolate, peat and bonfire on the very attractive nose. Herbs, heather, sea breeze with almost Rhone-like characters make for very complex nose. Smokey bourbon and rush of peat and sweet oak with good mature notes make very complex mouth. Beautifully structured and balanced with livey, spicy finish.
Se 2004-resulteterne her: www.iwsc.net/searchSpirits.cfm?Page=AwardsS
Venlig hilsen
Kurt Hansen
Venlig hilsen
Kurt "Towle"
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Flasken var købt for nogle år siden og stillet ind til alt det andet, men nu skulle den åbnes. Jeg giver den en chance igen senere i aften, og måske i weekenden. Men mine umiddelbare indtryk er at den er blandt de 5 værste whiskies jeg har fået.
Jeg tvivler nu på at jeg vil købe en superstition.
Bjarne Hagen
Bjarne Hagen
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Tak spids, det lyder af noget. Tør man spørge hvilke de 4 andre var?Men mine umiddelbare indtryk er at den er blandt de 5 værste whiskies jeg har fået.
Nuvel, det er jo frivilligt. Jeg er ikke ansat på destilleriet og har ingen personlig interesse i at føre korstog for deres produkter. Jeg vil dog bemærke, at den 10 års standard og Superstition overhovedet ikke ligner hinanden smagsmæssigt.Jeg tvivler nu på at jeg vil købe en superstition.
Venlig hilsen
Kurt Hansen
Venlig hilsen
Kurt "Towle"
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Jeg har smag på IoJ 10 år igen, og den var ikke så slem som tidligere på aftenen, men det er ikke en jeg vil købe igen.
Bjarne Hagen
Bjarne Hagen
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Ydrk!!!Desværre kom jeg med det samme til at tænke på de "dårlige oplevelser" jeg har haft, som Loch Dhu, Old Rip Van Winkle 12 års Kentucky Straight burbon 105 proof, auchentoshan 12 år fra en uafhængig aftapper, Manx Spirit som ikke er whisky selvom det står på flasken.
Under indtryk af ovenstående, skal du være så inderligt tilgivetNu lød det sikkert lidt bastant, men....
Venlig hilsen
Kurt Hansen
Venlig hilsen
Kurt "Towle"
Please Log på or Create an account to join the conversation.