Glen Moray

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

Glen Moray startede i 1887 som et bryggeri, og blev til et destilleri i januar 1897 med det første new make i kedlerne 13. september 1897.

I 1958 blev destilleriet udbygget med to yderligere kobber stills og man gik fra at fyre med kul til olie. Der ud over indførte man saladin malting og fordoblede produktionen af maltbyg.

I 1996 skiftede ejerne af Glen Moray, MacDonald and Muir navn til Glenmorangie og i 2004 købte Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) netop Glenmorangie. I 2008 blev Glen Moray solgt til La Martiniquaise og har været der siden.

I skrivende stund går rygterne på, at Glen Moray søger ny Master Distiller da Graham Coull har søgt nye udfordringer.

Glen Moray producere til flere serier af aftapninger. De to mest kendte er nok Elgin Classic aftapninger og Elgin Heritage aftapningerne.

 

Classic Single Malt på 40% uden alders angivelse.

Dufter mild på næsen af marcipan og en smule lemon. I smagen er det igen marcipan jeg finder mest fremtrædende og bliver en smule bitter til sidst. Den er dejlig fed i teksturen og er en ganske fornuftig begynder whisky der ikke stikker i alle retninger.

 

Fired Oak på 40%. Udkommet som en 10 års aftapning.

Fadene der er brugt til denne aftapning er ex-bourbon og heavily-charred virgin american oak. Virgin oak giver oftest en del sødme hvor i mod heavily-charred giver krydderier.

Den er frisk I duften, masser af marcipan og finder igen lemon. Til trods for at det næsten er samme nuance jeg finder i denne og Classic aftapningen, så er lige som mere af det hele.

Sødmen er der, men der ikke krydderierne fra de heavily-charred fade synes jeg.

Den er meget behagelig i smagen, den frisk og ligetil med en dejlig eftersmag der hænger længe. Kunne godt have tænkt mig at denne var blevet aftappet ved 46% i stedet for 40%.

 

Port Cask Finish på 40% uden aldersangivelse.

Ifølge Glen Moray, har denne først ligget på american oak barrels og her efter afsluttet på port pipes i få måneder.

Man kan nemt fornemme at der har været brugt port pipes til denne aftapning på næsen. Der ud over finder jeg noget butterscotch.

Der er mere smag i denne, endog en smule sprittet trods de ”kun” 40%. Der er dog ikke noget der genere, tværtimod ville det også være dejligt hvis den havde været på 46%.

Burgundy cask fra 2004 på 60,1%, Cask no. 213

Dette er en single cask aftapning, aftappet ved fadstyrke på 60,1%. Destilleret i 2004 og har ladet mig fortælle at den er aftappet i juli måned 2020, så den må være ca. 15 år gammel.

På næsen kan man godt fornemme at det er brugt vinfade til denne aftapning, der en smule tørhed og taniner. Men finder også jordbær og hindbær. Det høje indhold af alkohol er også til stede. For nogle vil denne nok være alt for sprittet, men synes faktisk at det passer den rigtig godt. Jeg plejer ikke at være begejstret når der bliver brugt rødvins fade, hvilket farven antyder, så synes jeg faktisk at de er sluppet ret godt fra denne aftapning. I smagen finder jeg også honning, karamel og en smule ananas.

Med et par dråber bliver den nemmere at gå til.

 

Flaskerne er sponsoreret af Marie Brizard Wine & Spirits

 

Log-på for at kommentere