Kilkerran Whisky (Glengyle Distillery) smagning
- Detaljer
- Publiceret: Tirsdag, 17. juni 2014 12:22
- Skrevet af MacNiels
De første ti år - Et destilleri fødes
Her kommer whiskysmagningen som Al Jones har arbejdet på i næsten 11 år fra det første nye skotske destilleri i det nye årtusinde og det første nye Campbeltown destilleri i næsten 120 år.
Det begyndte med et besøg på Springbank i september 2003. Efter rundvisning, inviterede daværende destillerichef Frank McHardy på et hurtigt kig indenfor i det nye Campbeltown destilleri som de regnede med at åbne i marts 2004.
Det skulle selvfølgelig ikke siges to gange.
Det var første indtryk af Glengyle destilleriet, hvis whisky går under navnet Kilkerran. Nu hvor der er gået ti år, samles hele 16 af deres sparsomme udgivelser til denne storsmagning.
Det oprindelige Glengyle (1872 1925) og det nye destilleri i de samme bygninger er begge skabt af efterkommere til stifterne af Springbank. Det gør Glengyle til søsterselskab til Springbank og Cadenheads og det er også Springbank personalet som står for al produktion på stedet.
I modsætning til de fleste nye destillerier, har Glengyle holdt lav profil i de første år, uden at overrende markedet med nydestillat og umodne aftapninger. Med en årlig produktion på 50.000 liter ren alkohol fra 2004 2007, 20.000 liter fra 2008 - 2013 og 40.000 liter i år, er der tale om sjældne dråber.
Vi skal opleve Kilkerran whisky fra Glengyle destilleriet i alderen 5, 6, 7, 8 (2 styk), 9 (2 styk) og 10 (9 styk) år. Vi skal smage 6 forskellige enkeltfads 10 års fra de allerførste fade der blev fyldt på den allerførste destillationsdag, den 2. april 2004. Disse specielt udvalgte first day, first fill fade stammer fra Henriques & Henriques Madeira, Jim Beam bourbon, Oloroso sherry, Fino sherry, Demarara rom og Cockburns port. Smagningen vil give indsigt i hvordan samme destillat udvikler sig gennem 10 år på vidt forskellige fadtyper.
I tilgift afholdes lodtrækninger om en enkelt smagsprøve aftappet efter 5 år fra hver af de 6 First Day fade. Det bliver en enestående lejlighed for de heldige at opleve whisky fra samme fad i to forskellige aldre.
Der bydes på 1 cl af 16 forskellige Kilkerran destilleret i 2004.
Kilkerran Work in Progress
5 år 46% 2004/2009
6 år 46% 2004/2010
7 år 46% 2004/2011
8 år 46% 2004/2012
9 år Bourbonwood 46% 2004/2013
9 år Sherrywood 46% 2004/2013
10 år Bourbonwood 46% 2004/2014
10 år Sherrywood 46% 2004/2014
Kilkerran Solerafad, håndaftappet i Tasting Room, Campbeltown
59,8% 2004/16.9.2012
60,2% 2004/21.5.2014
(60-liter fadet fyldes op hver gang det er halvtomt. Der er sket 8-10 påfyldninger mellem disse to flasker.)
Kilkerran First Cask Selection (6 fade fra første destillationsdag)
Jim Beam bourbon butt 1st fill 10 år 46% 2. april 2004/2014
+ Lodtrækning 1 x 1cl fra samme fad, 5 år, 60,3%, aft. juli 2009
Madeira butt 1st fill 10 år 46% 2. april 2004/2014
+ Lodtrækning 1 x 1cl fra samme fad, 5 år, 60%, aft. juli 2009
Demerara rum butt 1st fill 10 år 46% 2. april 2004/2014
+ Lodtrækning 1 x 1cl fra samme fad, 5 år, 60,6%, aft. juli 2009
Cockburns port pipe 1st fill 10 år 46 % 2. april 2004/2014
+ Lodtrækning 1 x 1cl fra samme fad, 5 år, 59,8%, aft. juli 2009
Fino sherry butt 1st fill 10 år 46% 2. april 2004/2014
+ Lodtrækning 1 x 1cl fra samme fad, 5 år, 59,1%, aft. juli 2009
Oloroso sherry butt 1st fill 10 år 46 % 2. april 2004/2014
+ Lodtrækning 1 x 1cl fra samme fad, 5 år, 60,1%, aft. juli 2009
Smagningen holdes både i Århus og i Aalborg, se kalender for detaljer.
Da jeg for nyligt var i Campbeltown og sputgte ind til alderen på WIP aftapningerne fik jeg oplyst.
Der er ikke aldersangivelse på WIP aftapningerne da de ikke var sikker på at der ville være nok til alle årerne af første års produktion.
WIP 1 til og med 5 skulle udelukkende være lavet af første års produktion.
WIP 6 skulle være halvt første års produktion og halvt anden års produktion, altså teknisk også en 9 års whisky.
Jeg måtte ikke citere nogen for udsagnet, men fik det fortalt af flere personer ved J & A Mitchell